Egyéb

Tippek, ötletek, tudnivalók újszülött fotózáshoz (Újszülött fotózás Budapest, Zugló)

A várandósság időszaka alatt érdemes elgondolkodni azon, hogy szeretnénk-e majd drága kis csöppségünkről majd újszülött fotósorozatot készíttetni. Íme, néhány jó tanács, tipp, ami megkönnyíti döntésünket és segít az előkészületekben.

Mikor célszerű részt venni az újszülött fotózáson?

Három gyermek édesanyjaként tudom, hogy a szülés körüli időszak nem könnyű. Ha az első gyermeke születik valakinek, akkor azért, mert még minden új, ha már a többedik, akkor azért, mert a család összes tagjának figyelemre, gondoskodásra és szeretetre szüksége van, össze kell hangolódni a kisbabával és egymással.

Az újszülött fotózást célszerű mégis a születés utáni elő két hétben megejteni, hiszen ekkor a kisbaba még kellőképp aluszékony, nem gyötri a hasfájás és nincsenek hosszan tartó éber állapotok.

Hány órakor?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kisbaba számára a legideálisabb, ha a fotózás a reggeli-délelőtti órákban történik. Ekkor még nyugodtabban alszik, viszonylag könnyen meg lehet nyugtatni.

 

Mennyi időt vesz igénybe?

Az újszülött fotózásra időt kell szánni. Bele kell számítani a fotózás időtartamába, hogy a kisbabát szoptatni, pelenkázni, nyugtatni kell. A beállításokat sem lehet kapkodva végezni. Ezért azt szoktam javasolni, hogy legalább két órányi (de inkább 2-3 órányi) időtartammal számoljunk.

 

Otthon, vagy stúdióban/műteremben?

Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. A család kényelme szempontjából talán jobb választás, ha otthon zajlik a fotózás a megszokott környezetben. A stúdiómat próbálom a lehető legjobban bababaráttá tenni, hogy ez ne okozzon akadályt és kényelmetlenséget a hozzám érkező családoknak. Van pelenkázó, popsitörlő, pelenka, természetesen a fotózás ideje alatt igény szerint meg lehet szoptatni a babát, lehetőség van tápszert készíteni.

Az otthoni fotózás hátránya, hogy nem tudunk stúdió körülményeket biztosítani, kevesebb eszközt használhatunk és a világítási feltételek is korlátozottabbak. Ennek ellenére tündéri fotók készülhetnek otthonodban is! Budapest egyes részein vállalom az újszülött fotózást otthonodban. Ilyen esetekben viszek magammal plusz fényforrást, dekorációs kiegészítőket, újszülött ruhácskákat, fejpántokat, sapkákat, hátteret.

A stúdiófotózás, műtermi fotózás több lehetőséget nyújt és a körülmények (fények, világítás, hátterek széles választéka, dekorációs kiegészítők…) a lehető legjobbak ahhoz, hogy ezt a soha vissza nem térő gyönyörű és tüneményes időszakot megörökíthessük.

 

Mire számítsak egy újszülött fotózáson?

Igyekszem ezt az első közös családi programot a lehető legmeghittebbé és legemlékezetesebbé tenni. A babáknak zenét, kérés esetén fehér zajt kapcsolok be, hogy még nyugodtabbak lehessenek. A stúdióban meleg van, így a csecsemőt nem terheljük az öltöztetés-vetkőztetés nehézségeivel. Minden esetben a baba és a család igényeihez próbálok igazodni és a fotózás menete is rugalmasan alakul.

A fotós beállításokat általában én alakítom, de nyitott vagyok a Ti elképzeléseitek megvalósításában is. Számomra egyértelmű, hogy az újszülött fotózás alkalmával a szülőkkel együtt is készülnek fotók.

Várlak szeretettel, nem érdemes kihagyni ezt az élményt, hisz ez az időszak soha nem jön vissza és nagyon hamar elrepül.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük